Tomáš Jurkovič se stal prvním vítězem zimní Xterry na Pradědu !!

06.03.2011 17:03

V sobotu 5. března se na Pradědu konal první ročník závodu Viessmann Jesenický zimní triatlon, který byl pořádán jako mistrovství Moravskoslezského kraje a rovněž jako závod Xterra Challenge. 



Počasí vyšlo na jedničku a závodnici i jejich doprovod si mohli užívat slunečný jarní den na jednom z nejhezčích míst Moravy, kdyby... 
jim pořadatelé nenachystali výjezd na bajku z Karlovy Studánky na Ovčárnu, dále po sněhu na Kurzovní chatu, to vše ve velmi vysokém tempu, dále dva okruhy volné techniky na náročné běžkařské trati na lyžařských okruzích na Kurzovce a do třetice výběh na nejvyšší bod Pradědu a následný seběh do cíle na Kurzovce. Celkové převýšení závodu bylo podle Polaru více než 830 m, tepovka pak asi 200 :)

Krátce po třinácté hodině odstartovalo v Karlově studánce 56 triatletů, z toho dvě děvčata. Už na Hvězdě se peloton natahoval a krátce se vytvořila vedoucí skupina Jurkovič, Zadák, Matera, Dedek, která udávala tempo závodu. Na Ovčárnu už ale borci vjížděli jednotlivě v pořadí Zadák, Jurkovič, Matera, Dedek. Záhul byl i sněhový úsek na Kurzovní chatu, některá rozbředlá místa závodnici běželi vedle kola. Vítězný Karel Zadák absolvoval tuto část závodu s převýšením 600 m za neuvěřitelných 27 minut 38 sec. V depu po odložení kol se triatleti přezouvali na běžky, tady exceloval Tomáš Jurkovič, který vjížděl do běžkové části už na prvním místě. Za ním těsně Karel, následován už s odstupem Materou na kterého se dotahoval fyzicky velmi dobře připraven Aleš Dedek (AD Cyklo Brodek). Pro řadu závodníků byl běžkový úsek tou nejnáročnější části závodu, trať běžek byla tvořena prudkými výjezdy či točitými sjezdy, tady už začaly znatelně docházet síly i morál. I díky náročnosti běžek začaly do pořadí promlouvat štafety, které se díky odpočatým specialistům propracovaly na třetí a čtvrté místo.

Závěrečná fáze běhu byla pro závodníky bojem se sebou samým. Teda až na železňáky na prvních pozicích, kteří si i běh na Praděd užívali a do cíle doběhl vítězný Jurkovič v celkovém čase 1:15 následován Karlem Zadákem v odstupu necelé dvě minuty. Po třetím a čtvrtém místě štafet (Kopecký, Tomeček, Zahrádka) a (Roubalík, Lužný, Kukrle) uhájil třetí pozici jednotlivců už se sedmiminutovým odstupem Tomáš Matera těsně před Alešem Dedkem.

Z děvčat podala vynikající výkon Jana Ševčéková (Bike One), která dojela první z obou účastnic v polovině startovního pole před Markétou Svobodovou(Ski klub Bélá). 
Závod dokončili vyjma jednoho závodníka všichni přihlášení, uznání zaslouží všichni, od patnáctiletého Marka Ryšky po šedesátníky Durmana, Kňávu či Rosťu Puštiznu.

 

Velké poděkování patří partnerům závodů, společnosti Viessmann, inSPORTline, obecnímu úřadu Karlové Studánky, vedení Kurzovní caty a manželům Figurovým z chaty Figura a všem pořadatelům a organizátorům závodu. 

Zpět

Kontakt

Renáta Foltysová

+420 725 705 379

© 2009 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode